2016. január 5., kedd

Vénasszonyok nyara a III. világháború közepén

http://www.dailymail.co.uk/

Sherlock és John már idősek, a cím pedig mondhatni mindent elárul. Ehhez pedig már csak egy rövid eszmefuttatást csatoltam.


Vénasszonyok nyara a III. világháború közepén


Sherlock sosem értette, hogy az októberi meleg napokat miért pont vénasszonynak kellett elnevezni? Semmi nyáriasat nem látott az öregemberekben; ha már valamilyen évszakot feltétlenül párosítani kellett hozzájuk, akkor inkább a telet választotta volna, vagy az őszt, mert mindkettő az elmúlásról, a halálról szólt. Persze, megeshet, hogy pontosan azért kapta az októberi nyár a „vénasszonyok” nevet, mert az elmúlás előtt talán még nekik is kijár egy kis vidámság…

Sherlock azonban erről semmit sem tudott, még akkor sem, ha olyan öreg volt, mint az országút – Johnnal egyetemben. A harmadik világháború kellős közepén a legcsekélyebb okuk sem volt az örömre, ha csak az nem, hogy a Baker Street még aránylag egyben állt a város többi részéhez képest. A robbantgatások, fegyverropogások, sikoltások mindennaposak voltak, s a bombariadók is egyre gyakrabban hangzottak föl. Ilyenkor a „C” lakás alatt található pincébe sétáltak le, és várták, hogy elvonuljon a vihar. A két öreg egymást támogatva vonult fedezékbe (Sherlocknak gyakran volt olyan érzése, mintha vak vezetne világtalant).

Igaz, a jó öreg John messze állt a vakságtól – legalábbis ha a szemüvegét viselte. Azzal tűélesen látott mindent, így unalmas napjait vagy kötögetéssel ütötte el vagy egykori kalandjaik átolvasásával. Sherlock nem szeretett a régi napok emlékeiről beszélni. Hiányzott neki a kaland, az izgalom, az elméje rendre lázadozott a tespedés ellen, így ha már nagyon hiányzott neki a nyomozás, az újságokban megírt eseteket próbálta megoldani, és ha hiányzott némi információ, azt egy-egy nyomozó felhívásával pótolta.

Sherlock és John a légi riadó elől már megint a pincébe menekült, ahol rettentően meleg uralkodott. A fegyverropogások mellé leszűrődött az utcáról a katonák lábainak dobogása, majd hirtelen óriási robbanás rázta meg a helyet. A két férfi egy szót sem szólt, mindössze John igen szapora pislogása adta jelét annak, hogy ideges, majd még zaklatottabb lett, amikor a pince tetejéről víz csöpögött a fejére.

Sherlocknak fogalma sem volt, hogy mennyi maradhatott meg a lakásukból, de sejtette, hogy nem túl sok. Johnnal összeakadt a tekintetük, és egyikük sem tudta, hogy mi fog történni ezek után. John már éppen megszólalt volna, mikor meghallották, hogy járkálnak a fejük fölött; dermedve hallgatták az idegen, ellenséges nyelvet, majd a rombolás zaja ütötte meg a fülüket.

Sherlock tarkóján izzadságcseppek futottak végig, elviselhetetlenül meleg volt odalenn, de nem tudott mit tenni, csak várt, miközben megpróbált kényelmesebben elhelyezkedni az öreg kanapén, amit még Johnnal együtt húzgáltak-taszigáltak le a pincébe.

A pincében minden volt, ami a túléléshez kellett: konzervek, víz, olvasnivaló, elemlámpa, sebtiben még egy kis vécét is kialakítottak annak idején, úgyhogy Sherlock bízott benne, sőt, tudta, hogy ki fogják húzni, csak a hidegebb télre kéne kijutni, hogy esetlegesen levigyenek egy hősugárzót. De addigra hátha elmennek a foglalók, és jobb környezetben tudják majd eltölteni a nyár utolsó napjait.

A háború pedig… Nos, lassan az is szabadságra mehetne, de mindkettőjüknek volt egy olyan érzése, hogy az még egy jó pár évig nem fog megtörténni. Addig is, Sherlock és John továbbra is ketten, együtt lesznek a világ ellen.



Vége

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Jó sok időbe telt, hogy végre olvassak valamit, már egy jó ideje eltűntem a Merengőről és írói berkekből. Tegnap kezdtem el a visszatérést, és erre látom, hogy Te is feltettél valamit. :D Szóval rögtön jöttem, és olvastam egy bús-borongós novellát. :)) Sherlock és John, hát ők már csak maradnak együtt, míg a világ el nem múlik, bár azért rémisztő belegondolni, hogy valaki szépen bemasírozik az angolokhoz... :( Aranyosak voltak így ketten. :D
    Most éppen hol tart a Sherlock forgatása? Már évezredek óta nem hallottam róluk semmit. Remélem, hozzád eljutott valami. :) Jó alkotást kívánok, és jelezném, hogy én itt vagyok. :D Botkrisz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia drága Botkrisz! *.*

      Azt hiszem, mi általában egyszerre tűnünk el és térünk vissza. Én is rég eltűntem az írói közegből, és aznap, hogy feltettem ezt a törit, akkor tértem vissza, akárcsak te. Nem is hittem, hogy ennyi kihagyás, és két leiratkozó után még lesz bárki is, aki hagy majd itt nekem üzenetet. :P
      Sherlock és John örökké együtt lesznek, talán még egymás karjaiban is fognak meghalni. Ki tudja? Viszont jó volt most ez a világháborús történetet megírni velük, amit talán túl is élnek.

      Forgatás? Nos, most január elsején volt egy 90 perces karácsonyi különkiadás, ami fantasztikusra sikeredett. Egyelőre még csak angol felirattal lehet megnézni; ha kíváncsi vagy rá, itt megtekintheted: http://indavideo.hu/video/Sherlock_The_Abominable_Bride_-_ANGOL_FELIRATTAL
      A negyedik évad forgatását - ha jól tudom - tavasszal kezdik majd el.

      Köszönöm szépen, hogy még mindig itt vagy, és nagyon sok sikert és ihletet kívánok a visszatéréshez. ^^ Scale

      Törlés
  2. - Rendkívül elégedett vagyok Lee úr hitelszolgáltatásával, és javaslatai segítettek egy nagyon jó lakáshitel-ügylet megkötésében. Örömmel ajánlom szolgáltatásait az itteni barátaimnak, akik kölcsönt keresnek. ”
    Ne menjen máshova, ha hitelt keres. Mr. Lee a legjobb. Nagyon ajánlom a szolgáltatásait. A legjobb volt, amit valaha is örömmel dolgoztam alacsony kamatozású hitelével. ”Ez Mr. Lee Contact, csak ha itt keres valaki kölcsönt. Whatsapp: + 1-989-394-3740. & E-mail: 247officedept@gmail.com

    VálaszTörlés

Regisztráció nélkül elmesélheted, mit gondolsz a történetemről – szépet, jót s rosszat egyaránt, azonban kérlek, írd majd oda a neved, hogy tudjam, kinek köszönhetem meg a hozzászólást, amit hagytál magad után, csakhogy ne Anonymusnak kelljen szólítanom téged. :)

Köszönöm a kritikád! ^^